Producenci karm suchych i mokrych dla psów prześcigają się w coraz to bardziej zaskakujących propozycjach smakowych – oferując czworonogom już nie tylko mięso z kurczaka, indyka czy kaczki, ale… wiele więcej! Chociaż rzeczywiście jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs, jakie możemy spotkać w karmach dla psów jest szeroko pojęty drób – dziś w sklepach zoologicznych internetowych i stacjonarnych, z powodzeniem możemy wybierać spośród wielu oryginalnych opcji! Czy jednak aby na pewno kierowane się ciekawością, chęcią wypróbowania nowych smaków przez psa powinniśmy kierować się w wyborze karmy? Nie – najważniejsze są oczywiście składniki odżywcze, jakie dostarcza nam dane mięso, a przede wszystkim to czy aby na pewno nasz czworonożny przyjaciel nie jest uczulony na konkretny, znajdujący się w karmie, składnik. Dzisiaj przychodzimy z kilkoma najciekawszymi i najbardziej nietuzinkowymi rodzajami mięsa w karmie dla psów! Czy jednak dane mięso będzie odpowiadać Twojemu pupilowi? Być może czas się przekonać, a o ewentualnej chęci podawania konkretnego mięsa, porozmawiać z lekarzem weterynarii!

Mięso dla psa – jakie wybrać?

Jednym z najbardziej zaskakujących mięs, jakie możemy znaleźć w karmie dla psa jest… konina! Chociaż w wielu z nas może powodować ona niesmak – ze względu na rolę konia w życiu człowieka – to właśnie zdrowe karmy z koniną są w stanie zapewnić psu wiele niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju i codziennego funkcjonowania składników odżywczych, a przy tym wspaniale smakować. Mięso dla psa to ważny element jego diety – dlatego tak ważne jest aby wybierać je z głową, rozsądnie. Konina – ze względu na bardzo niską kaloryczność oraz zawartość tłuszczu – polecana jest w większości psiakom, mającym kłopot ze zrzuceniem wagi (w przypadku nadwagi u czworonoga) lub skłonności do przybierania na wadze. Dodatkowo – koninę poleca się psom, u których proces wyboru karmy jest dość utrudniony (ze względu na liczne alergie). Koninę – podobnie jak każdy inny rodzaj mięsa dla psa – należy wprowadzać zawsze po odpowiedniej konsultacji z weterynarzem (tak, aby zminimalizować ewentualne problemy żołądkowe, które mogą wystąpić jako naturalna reakcja organizmu psiaka na nowe, być może nieznane dotąd smaki).

pies niesie mięso w pysku

Czy każde mięso dla psa jest zdrowe?

Chociaż każde mięso w karmie dla psów pełni określone funkcje – dodając czworonogom chociażby niezbędnej na co dzień energii – oczywiście, nie każde zaliczyć można do mięs premium czy tych wysokiej jakości. Niestety – bardzo wielu opiekunów psów wciąż oszczędza na posiłkach swoich czworonożnych przyjaciół (nawet wtedy, kiedy mają możliwość kupowania karmy o dobrych składach, na bazie naturalnych, wartościowych składników). To normalne, że karmy różnią się od siebie składem – a co za tym idzie, również ceną. Najgorsze co możemy zrobić to nie wybierać karmy dla psa pod kątem jego potrzeb (wynikających między innymi z ilości i intensywności aktywności, jakie ma na co dzień) – a po prostu… zdać się na przypadek. Unikajmy kupowania karmy dla psa w marketach czy sklepach, które mają niewiele wspólnego z branżą zoologiczną – korzystając z atrakcyjnych zniżek i promocji w sklepach dla zwierząt, nie musimy martwić się o nadwyrężenie budżetu domowego!

Królik – mięso dla wymagającego pupila?

Chociaż – przez powody podobne do tych związanych z koniną – karmy z królikiem nie są chętnie kupowane przez wielu z nas, warto zdać sobie sprawę z tego, że to rzeczywiście tego typu mięso uznawane jest za jedno z najlepszych, najbardziej korzystnych dla zdrowia, formy oraz samopoczucia naszego czworonoga. Mięso dla psa z królika to cenne białko – również spełniające oczekiwania psiaków z nadwagą czy otyłością. Nie od dziś to właśnie królik kojarzy się nam z mięsem smacznym i sycącym, a przy tym lekkostrawnym – co więcej, karmy dla psów z mięsem z królika to bogactwo witamin z grupy B oraz aminokwasów. Im więcej witamin i innych składników odżywczych dostarczymy psu wraz z pożywieniem – tym mniejsze ryzyko konieczności zakupu nierzadko drogich suplementów diety. Jeśli tylko mamy taką możliwość – nie wybierajmy karmy z najniższej półki cenowej! To właśnie sposób żywienia naszych czworonogów ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie – między innymi na budowanie odporności, tak bardzo potrzebnej na czas jesiennej i zimowej niepogody!

Dziczyzna – kiedy podawać ją psu?

Chociaż sporo dostępnych na rynku karm dla czworonogów – zarówno suchych, jak i mokrych – skierowana jest do psów, mających kłopoty trawienne czy skłonność do tycia (na przykład po zabiegu kastracji czy sterylizacji), opiekunowie psiaków cierpiących na anemię… także znajdą coś dla siebie! Mowa oczywiście o sycącej, bogatej w cenne składniki odżywcze karmie z mięsem z dzika – zawierającym duże ilości fosforu, ryboflawiny, cynku i witaminy B6. Owszem – mięso z dzika może być nieco trudniejsze do strawienia niż to z konia czy królika, jednak także ono posiada swoje wierne grono czworonożnych “smakoszy”! Co ważne – dziczyzny w żadnym razie nie podajemy psu na surowo, ponieważ to właśnie w tym mięsie (w formie surowej) mogą znajdować się wywołujące wściekliznę pasożyty. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowa dziczyzna to także źródło żelaza – jeśli nie chcemy podawać psu cierpiącemu na anemię właśnie tego rodzaju mięsa, wybierzmy inne, nadal zaliczane do tej grupy mięs (na przykład mięso z jelenia).

Owoce morza dla psa – “mięso” w jego karmie?

Czy owoce morza dla psa – takie jak ośmiornica, krewetki czy kalmary – mogą stanowić swego rodzaju “mięsną bazę” produktu? Jak się okazuje – jak najbardziej. Co ciekawe, większość psów bardzo dobrze reaguje na smak “morski” – zanim jednak zdecydujesz się na zakup dużego opakowania karmy z ośmiornicą… sprawdź czy Twój psiak aby na pewno ją “zaakceptuje”! Jak to zrobić? Wystarczy, że zakupisz smaczki dla czworonogów właśnie z dodatkiem owoców morza. Podobnie jak w innych przypadkach – tutaj również niezbędna będzie konsultacja z weterynarzem. Pamiętajmy, że nieprzemyślane zmiany w diecie psa mogą prowadzić do kłopotów zdrowotnych – dlatego w żadnym razie nie powinniśmy traktować naszego czworonoga jako “królika doświadczalnego”, a mięso w jego karmie zawsze wybierać w oparciu o konkretne wyniki badań. Nie wszyscy wiedzą, że ośmiorniczki w karmie dla psów to cenne źródło kwasów omega-3, selenu, żelaza, wapnia i potasu.

mięso dla pupila

Mięso w karmie dla psa – podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że nasi czworonożni przyjaciele są mięsożercami – choć część osób stara się wprowadzać dietę wegetariańską w codzienność pupila, nie zawsze się to udaje (i nie zawsze pozytywnie wpływa na jego zdrowie!). Wybór mięsa dla psa – a więc bazy jego karmy – to ważna decyzja, dlatego tak istotne jest, aby podejść do niej odpowiedzialnie i na spokojnie, w oparciu o wiek, stan zdrowia, płeć pupila. Nie zrażajmy się, jeśli nasz psiak nie będzie chciał jeść karmy pierwszego wyboru – ja sama, jako opiekunka niespełna 5-letniego maltańczyka, wiem co oznaczają długie poszukiwania odpowiedniego mięsa dla pupila (szczególnie takiego, który ma liczne alergie). Na szczęście odpowiednie wsparcie lekarza weterynarii sprawia, że cały proces odbywa się sprawniej – a kiedy znajdziemy już karmę, która spełnia wszystkie nasze (i psiaka!) oczekiwania… możemy spać spokojnie!

A Ty, jakie mięso podajesz swojemu czworonogowi?